Барања за еТА во Канада

Барања за еТА во Канада

На одредени странски државјани Канада им дозволува да ја посетат земјата без да мора да поминат низ долгиот процес на аплицирање за канадскиот Виза. Наместо тоа, овие странски државјани можат да патуваат во земјата со аплицирање за овластување за електронско патување во Канада или eTA во Канада, кое функционира како откажување од виза и им овозможува на меѓународните патници кои доаѓаат во земјата преку воздух преку комерцијални или чартер летови да ја посетат земјата со лесно и удобност . Канадската eTA ја служи истата цел како и канадската виза, но е многу побрзо и полесно да се стекне од визата, за која е потребно долго време и многу повеќе мака од канадската еТА, а резултатот од чие барање често се дава за неколку минути. Откако ќе биде одобрена вашата eTA за Канада, таа ќе биде поврзана со вашиот пасош и ќе важи најмногу пет години од датумот на издавање или период помал од тој, ако вашиот пасош истече пред пет години. Може да се користи постојано за да ја посетите земјата за кратко време, кое не трае повеќе од шест месеци, иако вистинското времетраење ќе зависи од целта на вашата посета и ќе биде одлучено од граничните службеници и ќе биде печатено на вашиот пасош.

Но, прво мора да бидете сигурни дека ги исполнувате сите барања за канадската еТА кои ве прават подобни за еТА за Канада.

Барања за подобност за Канада еТА

Бидејќи Канада дозволува само одредени странски државјани да ја посетат земјата без виза, но на канадскиот eTA, ќе ги исполнувате условите за eTA на Канада само ако сте државјанин на еден од земји кои ги исполнуваат условите за еТА во Канада. За да се квалификувате за eTA на Канада, потребно е да бидете:

 • Граѓанин на кое било од овие земји без визи:
  Андора, Антигва и Барбуда, Австралија, Австрија, Бахамите, Barbados, Белгија, Брунеи, Чиле, Хрватска, Кипар, Чешка, Данска, Естонија, Финска, Франција, Германија, Грција, Светата столица (сопственици на пасош или патна исправа издадена од Светата столица), Унгарија, Исланд, Ирска, Израел (сопственици на национален израелски пасош), Италија, Јапонија, Кореја (Република), Латвија, Лихтенштајн, Литванија (сопственици на биометриски пасош/е-пасош издаден од Литванија), Луксембург, Малта, Мексико, Монако, Холандија, Нов Зеланд , Норвешка, Папуа Нова Гвинеја, Полска (сопственици на биометриски пасош/е-пасош издаден од Полска), Португалија, Самоа, Сан Марино, Сингапур, Словачка, Словенија, Соломонови Острови, Шпанија, Шведска, Швајцарија, Тајван (носители на обичен пасош издаден од Министерството за надворешни работи на Тајван кој го вклучува нивниот матичен број).
 • Британски државјанин или британски прекуокеански државјанин. Британските прекуморски територии вклучуваат Ангилја, Бермуди, Британски Девствени Острови, Кајмански Острови, Фокландските Острови, Гибралтар, Монтсерат, Питкерн, Света Елена или Островите Турк и Каикос.
 • Носител на британски национален (прекуокеански) пасош издаден од Велика Британија на лица родени, натурализирани или регистрирани во Хонг Конг.
 • Британски субјект или носител на пасош на британски субјект издаден од Обединетото Кралство што му дава право на престојувачот во Обединетото Кралство.
 • Носител на пасош за специјален административен регион издаден од специјалниот административен регион Хонг Конг на Народна Република Кина.
 • Граѓанин или законски постојан жител на Соединетите држави со Зелен картон или каков било друг доказ за постојан престој.

Ако вашата земја не е во списокот на земји ослободени од визи за Канада, тогаш можеби ќе имате право на канадска виза.

Барања за пасош за Канада еТА

Канадската еТА ќе биде поврзана со вашиот пасош и вид пасош имате исто така ќе утврди дали сте подобни за аплицирање за еТА за Канада или не. Следниве иматели на пасоши можат да аплицираат за канадската eTA:

 • Носители на Обични пасоши издадено од земји подобни за еТА во Канада.
 • Носители на Дипломатски, службени или службени пасоши на земјите што ги исполнуваат условите, освен ако воопшто не се ослободени од аплицирање и можат да патуваат без еТА.
 • Носители на Итни / привремени пасоши на земјите што ги исполнуваат условите.

Не можете да влезете во Канада дури и ако вашето еТА за Канада е одобрено ако не носите соодветна документација со вас. Вашиот пасош е најважен од таквите документи што мора да ги носите со себе кога влегувате во Канада и на кои граничните служби ќе го стават печат на времетраењето на вашиот престој во Канада.

Други барања за апликација на Канада еТА

Кога аплицирате за Канада еТА преку Интернет, ќе се бара следново:

 • Пасош
 • Детали за контакт, вработување и патување
 • Дебитна или кредитна картичка за плаќање на такси за апликација ЕТА

Ако ги исполнувате сите овие услови за подобност и други барања за eTA на Канада, тогаш многу лесно ќе можете да ги добиете истите и да ја посетите земјата. Сепак, треба да го имате на ум тоа Имиграција, бегалци и државјанство на Канада (IRCC) може да ви забрани влез на граница дури и ако сте одобрен носител на еТА од Канада ако во моментот на влегување ги немате во ред сите ваши документи, како што е пасошот, кои ќе бидат проверени од граничните службеници; ако претставувате некаков здравствен или финансиски ризик; и ако имате претходна криминална/терористичка историја или претходни проблеми со имиграцијата.

Ако ги имате подготвени сите документи потребни за еТА на Канада и ги исполнувате сите услови за подобност за еТА за Канада, тогаш би требало да можете многу лесно аплицирајте преку Интернет за еТА во Канада чиј Образец за апликација еТА е прилично едноставен и јасен.

Доколку ви требаат појаснувања, треба да контактирате со нашата helpdesk за поддршка и водство.