Канада лансира доказ за вакцинација против COVID-19 за патување

Бидејќи стапките на вакцинација против Ковид-19 се зголемуваат низ поголемиот дел од светот и продолжуваат меѓународните патувања, земјите, вклучително и Канада, почнаа да бараат доказ за вакцинација како услов за патување.

Канада лансира стандарден доказ за систем за вакцинација за Ковид-19 и тоа ќе биде стануваат задолжителни за Канаѓаните кои сакаат да патуваат надвор од 30 ноември 2021 година. Досега, доказот за вакцинација COVID-19 во Канада варираше од провинција до провинција и значеше сметки или QR кодови.

Стандардизиран доказ за вакцинација

Овој нов стандардизиран сертификат за доказ за вакцинација ќе го содржи името на канадскиот државјанин, датумот на раѓање и историјата на вакцината COVID-19 - вклучувајќи ги и дозите на вакцината примени и кога биле инокулирани. Нема да содржи други здравствени информации за носителот на картичката.

Новиот сертификат за доказ за вакцинација беше развиен по територии и провинции кои работат заедно со федералната влада на Канада. Ќе биде препознаен насекаде во Канада. Владата на Канада разговара со други нации популарни кај канадските патници за да ги информира за новиот стандард за сертификација.

Новиот сертификат за доказ за вакцинација беше развиен по територии и провинции кои работат заедно со федералната влада на Канада. Ќе биде препознаен насекаде во Канада. Владата на Канада разговара со други нации популарни кај канадските патници за да ги информира за новиот стандард за сертификација.

Почнувајќи од 30 октомври 2021 година, ќе треба да го покажете вашиот доказ за вакцинација кога патувате во Канада со авион, железница или крстарење. Новиот сертификат за доказ за вакцина е веќе достапен во Њуфаундленд и Лабрадор, Нова Шкотска, Онтарио, Квебек и наскоро ќе дојде Алберта, британска Колумбија, Манитоба, Њу Бранзвик и остатокот од провинциите и териториите.

Еве како ќе изгледа доказот за вакцинација за СОВИД-19:

Канадски Ковид-19 Доказ за вакцинација

Самата Канада има неодамна ги ублажи ограничувањата на „Ковид-19“ и ги отвори своите граници за меѓународни патници има доказ за вакцинација со помош на апликацијата ArriveCan и се откажа од барањата за карантин за канадските патници кои се враќаат, како и за меѓународните патници кои можат да докажат дека се целосно вакцинирани. Ограничувањето за патување COVID-19 во Канада дополнително ќе се намали од 8 ноември 2021 година со тоа што копнената граница меѓу Канада и САД е подготвена повторно да се отвори за целосно вакцинирани патници кои прават несуштински патувања.

Посетата на Канада никогаш не била полесна откако Владата на Канада воведе поедноставен и рационализиран процес за добивање електронско овластување за патување или еТА канадска виза. еТА канадска виза е електронско овластување за патување или патна дозвола за посета на Канада за временски период помал од 6 месеци. Меѓународните посетители мора да имаат канадска eTA за да можат да ги посетат овие епски места за изолација во Канада. Странските државјани можат да аплицираат за еТА канадска виза преку Интернет за неколку минути. Процес на виза за еТА Канада е автоматизирана, едноставна и целосно онлајн.


Доколку ви треба некаква помош или ви се потребни појаснувања, контактирајте со нашата helpdesk за поддршка и водство.