Патувајте во Канада за носителите на зелена карта на Соединетите држави

eTA за американските носители на Зелена карта

еТА за американските носители на Зелена карта до Канада

Како дел од неодамнешните промени во канадската еТА програма, Носители на зелена карта на САД или легален постојан жител на Соединетите Американски Држави (САД), повеќе нема потреба од Канада eTA.

Документи што ќе ви требаат кога патувате

Воздушно патување

При пријавувањето, ќе треба да му покажете на персоналот на авиокомпанијата доказ за вашиот валиден статус како постојан жител на САД 

Сите начини на патување

Кога ќе пристигнете во Канада, службеникот на граничните служби ќе побара да го види вашиот пасош и доказ за вашиот валиден статус како постојан жител на САД или други документи.

Кога патувате, задолжително понесете
- валиден пасош од вашата земја на националност
- доказ за вашиот статус како постојан жител на САД, како што е валидна зелена карта (официјално позната како карта за постојан жител)

Канадската еТА ја извршува истата функција како и канадската виза за која може да се аплицира и да се добие преку Интернет без да се оди во канадската амбасада или конзулат. Канада еТА важи за бизнис, туристички or транзит само цели.

Граѓаните на Соединетите држави не бараат електронска дозвола за патување на Канада. На американските граѓани не им е потребна виза за Канада или канадска еТА за да патуваат во Канада.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Дознајте за местата што мора да се видат Монтреал, Торонто Ванкувер.

Документи за носење пред да се качите на летот за Канада

eTA Canada Visa е онлајн документи и е електронски поврзана со вашиот пасош, така што нема потреба да печатите ништо. Ти би требало аплицирајте за виза за еТА Канада 3 дена пред вашиот лет за Канада. Откако ќе ја добиете вашата eTA Canada Visa во е-пошта, треба да го договорите и следново пред да се качите на вашиот лет за Канада:

  • пасошот што го користевте за да аплицирате за канадска еТА
  • доказ за статус на постојан жител на Соединетите држави
    • вашиот важечки зелен картон, или
    • валиден печат на АДИТ во вашиот пасош

Патување со важечка Зелена карта, но истечен пасош

Не можете да патувате во Канада со авион ако немате активен пасош.

Враќање во Соединетите држави

Важно е да ги чувате вашите документи за идентификација и доказ за статус на престој во Соединетите Американски Држави за време на вашиот престој во Канада. Ќе треба да ги обезбедите истите документи за да се вратите во Соединетите Држави. Додека повеќето иматели на зелена карта можат да останат до 6 месеци во Канада, можете да аплицирате за продолжување на овој период. Сепак, ова може да ве подложи на нови процедури за инспекција за имиграција. Како носител на зелена карта кој е надвор од Соединетите Држави повеќе од една година, ќе ви треба и дозвола за повторно влегување.

Аплицирајте за еТА Канада 72 часа пред вашиот лет.