Светски наследства во Канада


Водопадите Нијагара е мал, пријатен град во Онтарио, Канада, кој се наоѓа на брегот на реката Нијагара, и кој е познат по познатиот природен спектакл создаден од трите водопади групирани како Нијагарините водопади. Трите водопади се наоѓаат на границата помеѓу Њујорк во САД и Онтарио во Канада. Од трите, само најголемиот, кој е познат како Потковиски водопади, се наоѓа во рамките на Канада, а другите помали две, познати како Американски водопади и невестински превези, се наоѓаат целосно во рамките на САД. Најголемиот од трите водопади на Нијагара, водопадите Потковица има најмоќна стапка на проток од кој било водопад во Северна Америка. Туристичката област во градот Нијагарините водопади е концентрирана кај Водопадите, но градот има и многу други туристички атракции, како што се кули за набљудување, хотели, продавници за сувенири, музеи, водни паркови, театри итн. многу места за посета на туристи, освен водопадите. Еве список на места за гледање Нијагарините водопади.

Пишувајќи на Стоун, Алберта

Свето на Домородните жители на Ницитапи во Канада како и за некои други абориџински племиња, Writing on Stone е провинциски парк во Алберта, Канада, кој е познат по тоа што е место на најпознатите рок-уметности пронајдени насекаде во Северна Америка. Никаде во системот на паркови во Алберта не е заштитено толку прериско земјиште како во Writing on Stone. Освен тоа, паркот не само што ја штити природната средина со зачувување на овој локалитет, туку придонесува и за зачувување Уметност на Првите нации, вклучително и карпеста слика и резба, како културни и историски артефакти. Тие вклучуваат бројни петроглифи и уметнички дела кои се на бројни илјадници. Освен што ќе бидат сведоци на некоја фасцинантна историска уметност, туристите можат да учествуваат и во такви рекреативни активности како што се кампување, планинарење и кајакарство и кајак на реката Милк што минува низ местото.

Пишувајќи на Стоун, Алберта

Пимачиовин Аки

Пимачиовин Аки

Дел од Бореалната шума, која е снежна или зимзелена шума во Канада, Пимачиовин Аки е земја на предците што им припаѓа на неколку племиња на Првите нации што се наоѓа во делови од шумата лоцирана во Манитоба и Онтарио. Вклучувајќи и два провинциски паркови, на Провинциски парк во пустината во Манитоба и Провинциски парк Онтарио Вудленд Карибу, локалитетот е важен и културно и за природните ресурси со кои располага. Што значи „земјата што дава живот“, оваа локација беше прв пат измешан светски наследство во Канада, што значи дека се состоел од работи што го направиле и од природно значење и од културно и важно. Веб-страницата е исто така значајна бидејќи сè уште е под домородно управувае, што значи дека домородните луѓе не морале да ја напуштат својата земја.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Дознајте за канадските временски услови за да го испланирате вашиот краен одмор во Канада..

Провинциски парк диносаурус

Провинциски парк диносаурус

Околу 2 часа возење далеку од градот Калгари во Канада, овој парк се наоѓа во Долина на реката Црвен елен, област позната по својата терен на лошата земја, кој е терен кој е сув, кој се состои од стрмни падини, без вегетација, речиси и да нема цврсти наслаги на карпите и што е најважно, меки седиментни карпи поставени во глина како почва кои сите се еродирани во прилично голема мера од ветерот и вода. Паркот е познат низ целиот свет и е место за светско наследство бидејќи е еден од антрополошки најзначајните места во светот . Тоа е затоа што е еден од најбогати со фосилни места на диносауруси во светот, толку многу што тука се пронајдени дури 58 видови диносауруси и повеќе од 500 примероци отстранети во музеи итн. дознајте повеќе за историјата и геологијата на местото и за времето кога постоеле диносаурусите.

Стариот град Луненбург

Стариот град Луненбург

Ова е пристанишен град во Нова Шкотска, кој беше еден од први британски протестантски населби во Канада, основана во 1753 година. Куќа до најголема фабрика за преработка на риби во Канада, Стариот град Луненбург е главно познат по чувството на градот во 19 век, особено поради преживеаната архитектура од тоа време. Сепак, повеќе од неговата историска архитектура, тој се смета за светско наследство на УНЕСКО бидејќи се смета за едно од први обиди за планирани колонијални населби во Северна Америка од страна на Британците. Статусот на светско наследство е, исто така, зачувување на традициите на градот, кои ги вклучуваат не само архитектурата и градбите што ги наследил, туку и видот на економијата што ја наследил, која главно зависи од риболовот, економски потфат. чија иднина е неизвесна во денешниот свет. Тоа е исто така а Национално историско место на Канада.

Предел на Гранд Пре

Предел на Гранд Пре

Рурална заедница во Нова Шкотска, името на Гранд Пре значи Голема ливада. Лоциран на работ на долината Анаполис, Гран Пре стои на полуостровот што се пробива во Слив на Минас. Полна е со потонати полиња во фарма, опкружен со Река Гасперо Река Корнвалис. Основана во 1680 година, заедницата ја основал Акадијанец, односно француски доселеник од регионот Акадија во Северна Америка. Со себе донесе и друго Акадијците кој започна традиционална земјоделска населба во Гран Пре, што беше исклучителна задача бидејќи оваа крајбрежна област имаше една од највисоките плими во целиот свет. Само земјоделството го прави местото да има големо историско значење, но освен тоа, Гранд Пре беше неверојатна населба бидејќи акадската дијаспора која пристигна овде живееше во целосна хармонија со домородното население од областа. Ова наследство на мултикултурализмот и традиционалното земјоделство е она што го прави местото посебно светско наследство.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Најпопуларни локации за скијање во Канада.


Можете да аплицирате за Канада еТА Откажување од виза преку Интернет точно тука. Читајте за барања за канадската еТА. и ако ви треба каква било помош или барате какви било појаснувања, треба да се јавите кај нас helpdesk за поддршка и водство.