Услови за влез во Канада по земја

На повеќето меѓународни патници ќе им треба или канадска виза за посетители што им овозможува влез во Канада или канадска eTA (Електронска овластување за патување) ако сте од една од земјите ослободени од виза. Многу малку посетители се целосно ослободени и можат слободно да влезат со своите пасоши без потреба од виза.

Канадски граѓани, постојани жители и државјани на САД

На канадските граѓани, вклучително и со двојни државјани, им треба валиден канадски пасош. Американско-канаѓаните можат да патуваат со валиден канадски или американски пасош.

На канадските постојани жители им треба валидна карта за постојан престој или патен документ за постојан престој.

Граѓаните на САД мора да носат соодветна идентификација, како што е валиден американски пасош.

Законски постојани жители на Соединетите Американски Држави (или носители на зелена карта)

Од 26 април 2022 година, законските постојани жители на Соединетите држави мора да ги покажат овие документи за сите начини на патување во Канада:

  • валиден пасош од нивната земја на националност (или еквивалентен прифатлив патен документ) и
  • валиден зелен картон (или еквивалентен валиден доказ за статус во Соединетите Држави)

Патници ослободени од виза

Имателите на пасоши од следните земји се ослободени од добивање виза за патување во Канада и наместо тоа мора да аплицираат за eTA Canada Visa. Сепак, на овие патници не им треба eTA ако влегуваат по копно или море - на пример, возат од САД или доаѓаат со автобус, воз или брод, вклучително и брод за крстарење.

Потребна е виза

На следните патници им е потребна виза за да дојдат во Канада во сите ситуации без разлика дали доаѓаат со авион, автомобил, автобус, воз или брод за крстарење.

Забелешка: На имателите на пасош за странец и на лицата без државјанство им е потребна виза за да ја посетат или транзитираат Канада.

Проверете ја чекори за аплицирање за виза за посетители на Канада.

Работници и студенти

Ако сте работник или студент, мора да ги исполнувате и условите за влез во Канада. Работната дозвола или студиската дозвола не е виза. Во повеќето случаи, ќе ви треба и валидна виза за посетители или eTA за да влезете во Канада.

Ако аплицирате за вашата прва студиска или работна дозвола

Автоматски ќе ви биде издадена канадска виза или канадска eTA ако ви треба и откако апликацијата ќе биде одобрена. Кога патувате во Канада, проверете дали имате:

  • вашето писмо за воведување валиден пасош или патна исправа
    • ако ви е потребна виза, таа мора да ја содржи налепницата за виза што ја ставаме во неа
    • ако ви треба eTA и летате до канадски аеродром, тоа мора да биде пасошот што е електронски поврзан со вашата eTA.

Ако веќе имате дозвола за работа или студирање

Ако припаѓате на земја за која е потребна виза, проверете дали вашата виза за посетител е сè уште валидна ако одлучите да ја напуштите Канада и повторно да влезете.

Ако ви треба eTA и летате до канадски аеродром, погрижете се да патувате со пасошот што е електронски поврзан со вашата eTA Canada Visa.

Мора да патувате со важечка студиска или работна дозвола, валиден пасош и патна исправа.

Ако имате право да работите или студирате без дозвола

Ако имате право да работите или студирате без дозвола, се сметате за посетител на Канада. Мора да ги исполнувате условите за влез за патници од вашата земја на државјанство.

Посетете ги вашите деца и внуци во Канада

Ако сте родител или баба или дедо на канадски постојан жител или државјанин, можеби ќе ги исполнувате условите за Супер виза за Канада. Супер визата ви овозможува да ја посетите Канада до 2 години одеднаш. Тоа е виза со повеќе влезови која важи за период до 10 години.


Проверете ја вашата подобност за еТА Канада виза и аплицирајте за еТА Канада Виза 72 часа пред вашиот лет. Британски граѓани, Италијански граѓани, Државјани на Шпанија, и Израелски државјани може да аплицира онлајн за eTA Canada Visa. Доколку ви треба помош или барате какви било појаснувања, контактирајте го нашиот helpdesk за поддршка и водство.