Хокеј на мраз - омилен спорт во Канада

Хокеј на мраз - омилен спорт во Канада

Националниот зимски спорт на Канада и најпопуларниот спорт меѓу сите Канаѓани, хокејот на мраз може да се датира од 19 век кога разни игри со стап и топка, и од Обединетото Кралство и од домородните заедници на Канада, влијаеле на нова игра во постоење. Популарен е во Канада, и како игра и како забава, меѓу луѓето од сите возрасти, како што се спортови како крикет и фудбал на други места во светот. Со текот на времето стана доста популарен и на меѓународно ниво, па дури и е Олимписки спорт . И во земја која е полна со толку многу различни народи, култури и јазици, хокејот е еден вид обединувачка сила што ги зближува сите.

Тоа е составен дел од националниот идентитет на Канада, како и богатата култура на земјата. Но, ако сте во посета на Канада и можеби планирате да одите на натпревар во хокеј на мраз, а сепак не знаете многу за играта, добро, можеме да ви помогнеме со тоа! Еве сеопфатен водич за официјалниот канадски спорт хокеј на мраз по кој е познат во светот.

Хокеј на мраз во Канада

Историја на хокејот на мраз во Канада

Канадскиот хокеј на мраз бил спорт што го измислиле европските доселеници користејќи делови од разни други игри. Тој беше изведен главно од различните видови хокеј на трева што се играше низ цела Европа, особено во Англија, и од играта со стап и топка слична на лакрос, која потекнува од домородното население Миакмак во поморските провинции Канада. Самиот термин хокеј потекнува од францускиот збор „hoquet“ што значи овчарски стап, предмет што се користел во шкотска игра во 18 век.

Сите овие влијанија се комбинираат за да придонесат за современа форма на канадски хокеј на мраз, кој првпат се играше на затворен простор во 1875 година во Монтреал во Канада . Во самиот Монтреал, годишните првенства во хокеј на мраз, исто така, потекнуваат од 1880-тите и Купот Стенли, што е најстара награда за трофеј во северноамериканските спортови, почна да се доделува на врвни тимови во хокеј на мраз. До дваесеттиот век беа формирани професионални лиги за хокеј на мраз, дури и во Соединетите Држави. Најважната од нив, која е голема професионална лига и денес, сто години подоцна, и најсилната и најголемата асоцијација за хокеј во Северна Америка, како и остатокот од светот, е канадската Националната хокеј лига.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Дознајте повеќе за спортот и културата во Канада.

Како се игра канадски хокеј на мраз?

Повеќето форми на канадски хокеј на мраз се играат според правилата смислени од Националната хокеарска лига или НХЛ. Играта се игра на лизгалиште со димензии 200x85 стапки кое е обликувано како правоаголник со тркалезни агли. На лизгалиштето има три дела - на неутрална зона во средина каде што започнува играта, и напаѓање и одбрана на зони од двете страни на неутралната зона. Има Кафези за гол 4x6 стапки а погодокот се јавува кога ударот ќе ја исчисти широката лента за гол лента на мразот пред кафезот.

Има два тима на лизгалки со стапчиња за хокеј со кои се шутира гумениот пак во кафезот за гол или мрежата на противничката екипа. На ѓубре се пренесува помеѓу играчите на различните тимови и задачата на секој тим не е само да постигне гол, туку и да го спречи противничкиот тим да постигне гол. Играта се состои од 3 дваесет минути периоди и на крајот од натпреварот, кој тим постигнал најмногу голови, победува, а ако има нерешено, играта оди во продолжение и победува оној кој прв ќе постигне гол во ова продолжение.

Секој тим има максимум 20 играчи од кои само 6 можат да играат на мраз во исто време, а останатите се замени кои можат да ги заменат оригиналните шест како и кога е потребно. Бидејќи играта може да биде доста брутална и насилна бидејќи играчите може да ги спречат противничките играчи да постигнуваат голови со физичка сила, секој играч вклучувајќи го голманот или тендерот има заштитна опрема и подлога. Освен тендерот за гол кој мора да остане на својата позиција, останатите играчи на теренот можат да се движат од своите позиции и да се движат по леденото поле како што ќе одлучат. Играчите можат да бидат казнети ако го сопнат противникот со стапот, ако го проверат телото играч кој нема пакување, се тепаат или предизвикаат сериозни повреди на противничките играчи.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Прочитајте за Вистлер, Блеккомб и други локации за скијање во Канада.

Women'sенски хокеј

Можеби изгледа дека канадскиот хокеј на мраз е главно машки спорт уште од неговото потекло, но всушност жените исто така играат хокеј на мраз во Канада повеќе од сто години. Во 1892 година во Онтарио најпрво се играше сите женски хокеј на мраз и во Во 1990 година се одржа првото светско првенство за женски хокеј . Сега и женскиот хокеј на мраз е дел од Зимските игри на Олимпијадата. Исто така постои и посебна лига за женски хокеј наречена Канадска лига во хокеј за жени а женските хокејски тимови постојат и на ниво на колеџ, што доведува до тоа се повеќе и повеќе жени да учествуваат во играта и на крајот да стигнат до националните и меѓународните лиги.

Интернационален хокеј на мраз

Официјалниот канадски спорт хокеј на мраз е исто така меѓународно признат и игран спорт. Од Меѓународната федерација за хокеј на мраз до Зимските олимписки игри, Канада се натпреваруваше со земји од целиот свет, при што Соединетите Американски Држави и Русија беа главни ривали на Канада во играта.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Дознајте за доаѓањето во Канада како турист или посетител.


Проверете ја вашата подобност за еТА Канада виза и аплицирајте за еТА Канада Виза 72 часа пред вашиот лет. Процес на апликација за виза еТА Канада е прилично јасен и доколку ви треба помош или барате какви било појаснувања, треба да контактирате со нашите helpdesk за поддршка и водство.