Malet Shkëmbore në Kanada

Pamje e shkëmbinjve nga Parku Kombëtar Banff Mali Shkëmbor - ose thjesht Shkëmbinjtë

Malet Shkëmbore, ose thjesht shkëmbinjtë, janë një varg malor me famë botërore duke filluar në Kanada, në Lumi Liard, i cili shtrihet në skajin verior të Kolumbisë Britanike dhe shtrihet deri në lumin Rio Grande në New Mexico në pjesën jug-perëndimore të Shteteve të Bashkuara. Ata e marrin emrin e tyre nga një përkthim i asaj që ata njiheshin si në një nga gjuhët autoktone të Kanadasë.

Këto male të fuqishme formojnë një nga atraksionet më të mëdha turistike të Kanadasë. Me majat e tyre të mbuluara me dëborë, luginat e gjera, burimet e nxehta dhe bujtinat e shtëpive, shumë nga majat e Shkëmbinjve dhe toka që ato shtrihen janë kthyer në zona të ruajtura si parqe kombëtare dhe provizore, disa prej të cilave janë Vende të Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s .

Turistët mund të eksplorojnë Malet Shkëmbore duke vizituar këto parqe dhe duke marrë pjesë në aktivitete dhe sporte të tilla si shëtitje, kampe, alpinizëm, peshkim, biçikletë, ski, dëborë, etj. Këtu është një listë e pesë parqe kombëtare në Kanada të cilat ndodhen në Malet Shkëmbore dhe nga mund të dëshmoni peisazhet piktoreske që këto male kanë për të ofruar. Pushimet tuaja kanadeze nuk do të jenë të plota derisa të keni vizituar të paktën njërin nga këto parqe kombëtare të vendosur mes tyre shkëmbinjtë.

LEXO MË SHUMË:
Mësoni rreth vendeve të tjera të Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s në Kanada.

Parku Kombëtar Banff

I ndodhur në Shkëmbinjtë në Alberta, ky është parku më i vjetër kombëtar i Kanadasë, themeluar në fund të shekullit XIX. Përhapur në rreth gjashtë mijë kilometra katrorë, ajo që do të gjeni në Banff shkon nga akullnajat dhe fushat e akullit, pyjet halore dhe një peizazh malor mahnitës. Me një klima subarktike që çon në dimër të gjatë, jashtëzakonisht të ftohtë dhe verë shumë të shkurtër, të freskët ose të butë, Banff është një Mrekulli dimërore kanadeze. Alsoshtë gjithashtu një nga parqet kryesore kombëtare në të gjithë Amerikën e Veriut, dhe një nga ato më të vizituarat. Përveç parkut vetë, ju gjithashtu mund të eksploroni qytetin paqësor të Banff që është bërë një qendër kulturore e vendit; katundi i Liqenit Louise, një nga liqenet më piktoresk të Kanadasë, me të famshmit Chateau Lake Louise aty pranë; dhe Icefields Parkway, një rrugë që lidh Liqenin Louise me Jasper në Alberta dhe ku do të kaloni nga shumë liqene të tjerë të bukur, të pacenuar të Kanadasë.

Parku Kombëtar Jasper

Në veri të Banff është një tjetër park kombëtar në provincën Alberta në Kanada. Parku Kombëtar Jasper është parku më i madh kombëtar që ndodhet në malet Rockies, duke mbuluar një sipërfaqe prej njëmbëdhjetë mijë kilometra katrorë. Shtë pjesë e Site i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s që përbëhet nga disa parqe të tjerë kombëtarë në Shkëmbinjtë në Kanada.

Përmban male, akullnaja, fusha akulli, burime, liqene, ujëvara, livadhe, njësi malore piktoreske etj., Ky park është plot me atraksione piktoreske. Disa të famshëm janë Fushë akulli e Kolumbisë, fusha e akullit më e madhe në të gjithë Shkëmbinjtë dhe e famshme në të gjithë botën; Jasper Skytram, një tramvaj ajror, më i larti dhe më i gjati në Kanada; pellgu i Marmotit, ku skijimi është një aktivitet popullor dhe rekreativ; dhe vende të tjera të tilla si Athabasca Falls, Mount Edith Cavell Mountain, Piramid Lake and Pyramid Mountain, Maligne Lake, Medicine Lake, and Tonquin Valley. Ju mund të merrni pjesë në shumë aktivitete këtu, të tilla si kampe, hiking, peshkim, shikimi i jetës së egër, rafting, kayaking, etj

LEXO MË SHUMË:
Ju gjithashtu mund të jeni të interesuar të vizitoni Niagara Falls në Kanada..

Parku Kombëtar Kootenay

Një tjetër park kombëtar që është pjesë e Parqet e Shkëmbinjve Rocky Mountain Kanadeze, Trashëgimi Botërore e UNESCO-s, Kootenay ndodhet në Kolumbia Britanike. Përveç rreth një mijë kilometra katrorë të Shkëmbinjve Kanadezë, ai gjithashtu përbëhet nga disa pjesë të vargmaleve të tjerë si Kootenay dhe Park Ranges, si dhe lumenj të tillë si lumi Kootenay dhe lumi Vermilion. Ka shumë atraksione turistike, kryesisht Burimet e nxehta të Radiumit, e cila dihet se ka një sasi të pasojë të një substance radioaktive, radonit, e cila është kalbja e mbetur nga radiumi; Pots Paint, një burim mineral me ujë të ftohtë për të cilin thuhet se është acid, i cili depoziton një lloj argjile të quajtur okër nga e cila bëhen pigmente të cilat përdoren për të bërë bojë; Kanion Sinclair; Kanion mermeri; dhe Liqeni i Ullirit. Ju mund të shikoni të gjitha këto atraksione ose të bëni shëtitje ose kampe në shtigje të shumta për rritje dhe vend kampime në park. Ju nuk do të gjeni një destinacion kaq të veçantë turistik diku tjetër, sepse ku tjetër do të gjeni një burim të nxehtë, një burim të ftohtë dhe lumenj të akullt që bashkëjetojnë? Përveç kësaj, ujëvarat, liqenet dhe kanionet që gjenden këtu krijojnë një peizazh mjaft piktoresk.

Parku Kombëtar Waterton Lakes

La parku i katërt ndonjëherë kombëtar që do të ndërtohet në Kanada, Waterton është e vendosur në Alberta, në kufi me një park kombëtar në Montana në Shtetet e Bashkuara. Emri i tij është një natyralist anglez, Charles Waterton. Shtrihen nga shkëmbinjtë në preri kanadeze, të cilat janë kullota, fusha dhe ultësira në Kanada, Waterton është një park relativisht më i vogël, që përfshin vetëm rreth pesëqind kilometra katrorë. Megjithëse është i hapur gjatë gjithë vitit, sezoni i pikut turistik këtu është nga korriku deri në gusht. Landscapeshtë peizazh piktoresk i përbërë nga liqene, ujëvara, përrenj, shkëmbinj dhe male. Në fakt, ajo ka një nga ato liqenet më të thella që gjenden kudo në Malet Shkëmbore Kanadeze. Knownshtë e njohur për jetën e egër të larmishme që gjendet këtu dhe gjithashtu për lulet e mrekullueshme që mund të pikasen në të gjithë. Alsoshtë gjithashtu një Trashëgimi Botërore e UNESCO-s, si pjesë e Parku Ndërkombëtar i Paqes Waterton-Glacier. Turistët do të gjenin shumë shtigje këtu për shëtitje, si dhe biçikletë në mal.

LEXO MË SHUMË:
Mësoni rreth Motit Kanadez për të planifikuar udhëtimin tuaj të përsosur në Kanada.

Parku Kombëtar Yoho

Parku Kombëtar Yoho

Një park kombëtar në Malet Shkëmbore, Yoho ndodhet në British Columbia në Ndarja Kontinentale e Amerikave, e cila është një ndarje malore dhe hidrologjike në Amerikën e Veriut. Emri i tij rrjedh nga një gjuhë vendase kanadeze dhe do të thotë habi ose frikë. Peizazhi i Yoho-it i përbërë nga fusha akulli, disa nga majat më të larta të Shkëmbinjve, lumenjve, ujëvarave dhe depozitimeve fosile sigurisht që e meriton këtë titull. Një nga ujëvarat këtu, Ujëvarat Takakkaw, eshte ujëvara e dytë më e lartë në të gjithë Kanadanë. Gjithashtu pjesë e sitit të Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s të Parqeve Kanadeze Rocky Mountain, është një vend i domosdoshëm për të vizituar ku mund të bëni shumë gjëra të tilla si çanta shpine, hiking, kampe, etj.


Kontrolloni tuajin kualifikimi për eTA Kanada Visa dhe aplikoni për eTA Canada Visa 72 orë përpara fluturimit tuaj. Procesi i aplikimit për vizë eTA Kanada është mjaft i ngushtë dhe nëse keni nevojë për ndonjë ndihmë ose kërkoni ndonjë sqarim duhet të kontaktoni me ne Helpdesk për mbështetje dhe udhëzim.