Fakte argëtuese për të ditur për Kanadanë

Kanadaja është plot me vende interesante për t'u vizituar. Nëse ndodh që të vizitoni Kanadanë dhe dëshironi të dini më shumë për vendin përpara se të vizitoni vendin, këtu janë disa informacione për Kanadanë që nuk do t'i gjeni askund tjetër në internet.

Vendi i Kanadasë ekziston në kontinentin e Amerikës së Veriut dhe është i ndarë në tre territore dhe dhjetë provinca. Vlerësohet se banon rreth 38 milionë njerëz sipas regjistrimit të vitit 2021. Për shkak të saj mot qetësues dhe bukuritë piktoreske të përhapura në të gjithë vendin, Kanadaja shërben të jetë një vend kryesor turistik për njerëzit kudo. Vendi strehon gjithashtu njerëz indigjenë për mijëra vjet tani, kryesisht të përbërë nga britanikë dhe francezë. Ata erdhën dhe u vendosën në tokë në ekspeditat e shekullit të 16-të. Më vonë, vendi u bë shtëpia e myslimanëve, hinduve, sikëve, judave, budistëve dhe ateistëve.

Këto fakte do t'ju ndihmojnë të njihni më mirë vendin dhe të planifikoni udhëtimin tuaj në përputhje me rrethanat. Ne jemi përpjekur të përfshijmë gjithçka të nevojshme për vendin për të zgjeruar të kuptuarit tuaj për Kanadanë. Hidhini një sy artikullit më poshtë dhe shikoni nëse ju duket vendi interesant apo jo.

Vizita e Kanadasë nuk ka qenë kurrë më e lehtë pasi qeveria e Kanadasë ka prezantuar procesin e thjeshtuar dhe të efektshëm të marrjes së autorizimit elektronik të udhëtimit ose viza eTA e Kanada. viza eTA e Kanada është një autorizim elektronik udhëtimi ose leje udhëtimi për të vizituar Kanadanë për një periudhë kohore më pak se 6 muaj dhe për të shijuar Tokën e Gjetheve të Maple. Vizitorët ndërkombëtarë duhet të kenë një eTA kanadeze për të qenë në gjendje të dëshmojnë ngjyrat epike të gjetheve të panjës ndërsa ndryshojnë stinët. Shtetasit e huaj mund të aplikojnë për një eTA Kanada Visa në internet brenda pak minutash. Procesi i vizave eTA Kanada është i automatizuar, i thjeshtë dhe plotësisht në internet.

Provincat dhe territoret e Kanadasë Kanadaja është e ndarë në 10 provinca dhe 3 territore

Vendi më i madh në hemisferën perëndimore

Kanadaja është vendi më i madh në hemisferën perëndimore me përmasa 3,854,083 milje katrorë (9,984,670 kilometra katrorë). Nëse nuk e dinit këtë, ndodh që të jetë edhe Kanadaja vendi i tretë më i madh në botë. Pavarësisht nga madhësia e vendit, popullsia është 37.5 milionë banorë, duke u renditur në vendin e 39-të në botë. Dendësia e popullsisë së Kanadasë është sigurisht më e vogël në krahasim me vendet e tjera të mëdha. Një pjesë e madhe e popullsisë shumicë të Kanadasë jeton në pjesët më jugore të Kanadasë (përgjatë kufirit kanadez-SHBA). Kjo për shkak të kushteve të tmerrshme të motit që përgjojnë në pjesën veriore të vendit, duke e bërë të pamundur ruajtjen e jetës njerëzore. Temperatura bie në mënyrë anormale, duke dëshmuar reshje të dendura bore dhe rryma të forta. Si një udhëtar, tani ju e dini se cilat pjesë të vendit të vizitoni dhe cilat pjesë janë jashtë kufijve.

Numri maksimal i liqeneve

Liqeni i Morinës Më shumë se gjysma e liqeneve të botës ndodhen në vendin e Kanadasë

A ke ditur atë më shumë se gjysma e liqeneve të botës ndodhen në vendin e Kanadasë? Vendi dihet se ka më shumë se 3 milionë liqene, nga të cilët 31,700 janë gjigantë që zënë një sipërfaqe prej rreth 300 hektarësh. Dy nga liqenet më të mëdhenj në botë gjenden në vendin e Kanadasë që quhen liqeni i Ariut të Madh liqeni i madh i skllevërve. Nëse vizitoni vendin e Kanadasë, sigurohuni që të vizitoni dy liqenet e përmendura më lart, pasi bukuria piktoreske e liqenit është magjepsëse. Klima e Kanadasë është vazhdimisht e ftohtë, këshillohet të mbani rroba të ngrohta gjatë vizitës në vend.

LEXO MË SHUMË:
Kanadaja është shtëpia e një morie liqenesh, veçanërisht pesë liqenet e mëdhenj të Amerikës së Veriut, të cilët janë Liqeni Superior, Liqeni Huron, Liqeni Michigan, Liqeni Ontario dhe Liqeni Erie. Disa nga liqenet ndahen midis SHBA-së dhe Kanadasë. Perëndimi i Kanadasë është vendi ku duhet të jeni nëse dëshironi të eksploroni ujërat e të gjithë këtyre liqeneve. Lexoni rreth tyre në Liqene të pabesueshëm në Kanada.

Vija bregdetare më e gjatë

Nuk është çudi që një vend me numrin maksimal të liqeneve ka edhe vijën bregdetare më të gjatë të regjistruar në botë. Ai ka një gjatësi prej 243,042 km (përfshirë bregdetin kontinental dhe brigjet e ishullit në det të hapur). Në krahasim me Indonezinë (54,716 km), me Rusinë (37,653 km), me Kinën (14,500 km) dhe Shtetet e Bashkuara (19,924 km). e vendit 202,080 km/ 125,567 milje vijë bregdetare e gjatë mbulon faqen ballore të Oqeanit Paqësor në perëndim, Oqeanin Atlantik në lindje dhe Oqeanin Arktik në veri. Vijat bregdetare shërbejnë gjithashtu si një vend i mrekullueshëm për pikniqe, vende dasmash, fotosesione, kampe dhe aktivitete të tjera emocionuese.

Vendi popullor i imigracionit

Sipas Censusit të 2019-ës, a e dini se Kanadaja mirëpriti numrin më të madh të emigrantëve nga e gjithë bota që përbën një të pestën e popullsisë së Kanadasë të pushtuar nga emigrantët?

Kjo është 21% e të gjithë Kanadasë. Disa arsye pse Kanadaja është vendi më i preferuar për emigrantët janë:
a) vendi nuk është me popullsi të dendur dhe ka tokë të mjaftueshme për të akomoduar të huaj të përhershëm ose jo të përhershëm,
b) klima e Kanadasë është gjithashtu një klimë e preferuar për shumë njerëz, as shumë e nxehtë dhe as shumë e ftohtë,
c) Qeveria e Kanadasë ofron një jetë cilësore për qytetarët e saj, relativisht më të mirë se shumë vende në botë,
d) mundësitë dhe sistemi arsimor në Kanada është gjithashtu mjaft fleksibël duke e lejuar atë të marrë njerëz nga jashtë dhe t'u ofrojë atyre kurse që ende nuk do të mësohen diku tjetër. Për sa u përket aplikantëve për punë, vendi duhet të ofrojë vende pune në nivele të ndryshme, duke i krijuar sërish hapësirë ​​njerëzve të të gjitha aftësive që të vendosen në vend. Shkalla e krimit në Kanada dhe intoleranca në krahasim me vendet e tjera është gjithashtu minimale.

Numri maksimal i ishujve

Parku Kombëtar Auyuittuq Parku Kombëtar Auyuittuq ose ai tokë që nuk shkrihet kurrë është një park kombëtar i vendosur në gadishullin Cumberland të ishullit Baffin,

Përveç të gjithë faktorëve interesantë të lidhur me të Kanadasë i ndodh gjithashtu vendit të strehojë numrin maksimal të ishujve në botë. Ndër 10 ishujt më të mëdhenj në botë janë 3 nga ishujt e Kanadasë Ishulli Baffin (përafërsisht dyfishi i madhësisë së Britanisë së Madhe), Ishulli Ellesmere (përafërsisht me madhësinë e Anglisë) dhe Ishulli Victoria. Këta ishuj janë plot me gjelbërim dhe kontribuojnë në 10% të Rezervës Pyjore në botë. Këta ishuj janë pika shumë të zakonshme turistike, shumë fotografë të kafshëve të egra shkojnë thellë në pyll për të kapur jetën e egër në të gjitha. Ishujt janë shtëpia e specieve spektakolare, duke pasuruar rritjen e kafshëve më pak të njohura.

Përmban 10% të pyjeve të botës

Boreal Forest Pylli Boreal është një thesar kombëtar ekologjik me liqene të mëdha, pemë të gjelbra dhe ligatina të lulëzuara

Siç e kishim shpjeguar shkurtimisht më herët, Kanadaja ka një bollëk pyjesh dhe një shumëllojshmëri llojesh pemësh që rriten në disa nga ishujt e saj. Përafërsisht 317 milionë hektarë pyje mund të gjenden të shpërndara në të gjithë vendin e Kanadasë. Një fakt shumë interesant është se shumica e këtyre tokave pyjore janë në pronësi publike dhe pjesa tjetër janë të hapura për eksplorim për vizitorët. Mund të jemi të sigurt për një gjë për Kanadanë është se banorët e vendit jetojnë dhe marrin frymë nga natyra. Ishujt, gjelbërimi, bregdeti i gjerë, çdo aspekt i natyrës u është dhuruar njerëzve kanadezë me bollëk, duke e bërë atë një vend shumë ideal për pushime (kryesisht për ata që duan të pushojnë në prehrin e natyrës dhe të largohen. nga jeta kaotike e qytetit).

A e dini se Kanadaja siguron afërsisht 30% të pyjeve boreale në botë dhe kontribuon në afërsisht 10% të tokës totale pyjore në botë?

I famshëm për hokej

Hokej mbi akull Sporti është jashtëzakonisht popullor dhe luhet në nivele të shumta në vend

La Lojë hokej mbi akull në Kanada daton në shekullin e 19-të. Loja quhet thjesht si Hokej mbi akull në gjuhën frënge dhe angleze. Sporti është jashtëzakonisht popullor dhe luhet në nivele të shumta në vend. Është zyrtarisht sporti kombëtar dimëror i Kanadasë dhe konsiderohet gjithashtu një lojë e kohës së kaluar me nivele që luhen nga fëmijët dhe nivele më të larta që ndiqen nga profesionistë. Në kohën moderne, pjesëmarrja e grave në sport është rritur me kalimin e viteve, veçanërisht gjatë viteve 2007-2014. Trofeu më i vlerësuar për hokej kanadez për femra është kupa Clarkson.

Ekipet e hokejve ekzistojnë në nivele të shumëfishta për gratë duke filluar nga kolegjet e deri tek institucionet universitare. Nga viti 2001 deri në vitin 2013, një rritje e konsiderueshme e pjesëmarrjes së femrave është dëshmuar në Kanada, e cila përbën 59% më shumë angazhim nga femrat. Ne mund të kuptojmë tani se Hokej mbi akull nuk është vetëm një lojë kombëtare dhe jozyrtare e argëtimit në Kanada, por është një pjesë themelore e traditës dhe kulturës së tyre. Ajo pothuajse identifikon përkatësinë e tyre etnike.

LEXO MË SHUMË:
Sporti kombëtar dimëror i Kanadasë dhe sporti më i popullarizuar në mesin e të gjithë kanadezëve, Hokej në Akull mund të datojnë në shekullin e 19-të, kur lojëra të ndryshme me shkopinj dhe top, si nga Mbretëria e Bashkuar dhe nga komunitetet indigjene të Kanadasë, ndikuan në një lojë të re në ekzistencës. Mësoni rreth Hokej mbi akull - Sporti i preferuar i Kanadasë.

Ka rrymat më të forta

Ja një fakt argëtues për Kanadanë që ndoshta nuk e dinit më parë - Kanadaja është një nga vendet me rrymat më të forta dhe baticat më të larta të regjistruara në botë. Shumë aventureske për ata notarët dhe sërfistët, apo jo? Nëse po planifikoni të notoni, sigurohuni që të vishni një jelek shpëtimi mbi veten tuaj dhe mundësisht të notoni nën drejtimin e një eksperti. Për më shumë kuriozitet, mund të shikoni Seymour Narrows in British Columbia. Rajoni i Passage Discovery ka dëshmuar disa nga rrymat më të fuqishme të baticës të regjistruara ndonjëherë me shpejtësi përmbytjeje që variojnë në 17 km/h dhe shpejtësi zbatica deri në 18 km/h. Mjaft e fortë për të përmbysur një anije të marinës.

Ka dy gjuhë zyrtare

Kur Britania mbaroi duke shkatërruar ditët e begata të Kanadasë, francezët dolën përpara dhe arritën të kolonizonin pjesën tjetër të tokës në pritje. Edhe pse siç e dimë tani se trashëgimia e sipërmarrjeve imperialiste franceze nuk mund të zgjaste shumë, por ajo që zgjati ishte ndikimi kulturor që ato patën në Kanada. Ata lanë pas trashëgiminë e tyre, gjuhën e tyre, stilin e jetesës, ushqimin e shumë të tjera që flasin për ta. Pra, sot dy gjuhët më të folura në Kanada janë frëngjishtja dhe anglishtja. Përveç këtyre dy gjuhëve, disa gjuhë indigjene fliten në të gjithë vendin.

Është regjistruar temperatura më e ulët

Yukon Kanada Yukon është një nga tre territoret veriore të Kanadasë

Nëse ju themi se temperatura më e ulët e regjistruar në Kanada është po aq e ulët sa është regjistruar në planetin e Marsit, a nuk do të dridheni nga ky mendim? Imagjinoni se çfarë kaluan njerëzit e Kanadasë në atë temperaturë. Nuk është një fakt i panjohur që Kanadaja është gjithashtu një nga vendet më të ftohta dhe ndonjëherë regjistron temperatura anormalisht të ulëta. Të zgjoheni në mëngjes dhe të pastroni trotuarin tuaj dhe të skalitni makinën tuaj nga akulli është një gjë normale për të bërë herët në mëngjes për njerëzit e Kanadasë. Temperatura prej - 63 gradë Celsius u regjistrua dikur në një fshat të largët të Snag në shkurt 1947, e cila është afërsisht e njëjta temperaturë e regjistruar në sipërfaqen e planetit Mars! -14 gradë Celsius është një temperaturë mesatare e janarit e regjistruar në Otava, diçka që është përtej mendimeve të shumë njerëzve.

LEXO MË SHUMË:
Toka e gjetheve të panjës ka shumë atraksione të këndshme, por me këto atraksione vijnë mijëra turistë. Nëse jeni duke kërkuar për vende të qeta por të qeta më pak të shpeshta për t'u vizituar në Kanada, mos kërkoni më tej. Në këtë postim udhëzues ne mbulojmë dhjetë vendet e izoluara. Lexo më shumë në Top 10 gurë të çmuar të fshehur të Kanadasë.


Kontrolloni tuajin kualifikimi për eTA Kanada Visa dhe aplikoni për eTA Canada Visa 72 orë përpara fluturimit tuaj. Qytetarë britanikë, Qytetarë italianë, Qytetarët spanjollë, dhe Qytetarët izraelitë mund të aplikoni në internet për eTA Canada Visa. Nëse keni nevojë për ndihmë ose keni nevojë për ndonjë sqarim, duhet të kontaktoni tonën Helpdesk për mbështetje dhe udhëzim.