â € < â € < Udhëzues për të kuptuar kulturën kanadeze

Udhëzues për të kuptuar kulturën kanadeze

Hokej mbi akull - një nga sportet më të njohura të Kanadasë, nëse është më e popullarizuara


Çdokush që viziton Kanadanë për herë të parë ndoshta do të dëshironte të familjarizohej me kulturën dhe shoqërinë kanadeze e cila thuhet se është një nga më të progresive dhe multikulturore në botën perëndimore. Me ndikime që variojnë nga Evropiane, përfshirë Britanikët dhe Francezët, në Amerikë, kultura Kanadeze ndan afinitet jo vetëm me ato, por formohet gjithashtu nga kultura e njerëz autoktonë që banojnë në vend, si dhe emigrantët nga e gjithë bota që e kanë bërë shtëpinë e tyre. Si i tillë, është një vazo e vërtetë shkrirjeje e kulturave, zakoneve, gjuhëve dhe arteve. Me vlera vërtet progresive të promovuara nga politikat qeveritare gjithashtu, të tilla si kujdesi shëndetësor i financuar publikisht, sistemi më i mirë i taksimit, përpjekjet për të zhdukur varfërinë, kontrollin e armëve, legalizimin e martesave të të njëjtit seks, promovimin e diversitetit kulturor dhe etnik, etj të vendeve më të përparuara dhe liberale të zhvilluara perëndimore.

Nuk është çudi që njerëzit do të dëshironin të vizitonin vendin vetëm për turizëm dhe ndonjë gjë tjetër, ose për qëllime të tjera të tilla si biznesi, etj. Nëse po planifikoni të vizitoni Kanadanë, mos u shqetësoni më për atë se si do të ishte në një vend të ri, të çuditshëm. Ky Udhëzues për të Kuptuar Kulturën Kanadeze do t'ju ndihmojë të merrni një vlerësim se si do të ishte atje dhe do t'ju kontribuojë që të keni një udhëtim të suksesshëm në ndonjë gjë interesante ose biznes në Kanada.

Lexoni rreth Llojeve të Vizave të Kanadasë.

Disa fakte hyrëse rreth Kanadasë

Kanadaja është e vendosur në kontinentin e Amerikës së Veriut, duke ndarë një kufi me SHBA. Huazuar nga një prej Gjuhët autoktone të Kanadasë, emri i vendit do të thotë 'fshat' ose 'vendbanim' dhe ai i Kryeqytetit, mjetet e Otavës 'për të tregtuar'. Flamuri i Kanadasë është një shesh i bardhë që përmban një fletë të kuqe panje, një simbol i rëndësishëm i vendit. Me një popullsi prej mbi 37 milion njerëz, Kanada është një demokracia parlamentare federale dhe gjithashtu një pjesë e Komonuelthi i Kombeve, që do të thotë se megjithëse është një vend vetëqeverisës, jo më një koloni e Britanisë, Mbretëresha e Anglisë është ende figura simbolike e vendit. Kanada ishte gjithashtu dikur një koloni franceze, më vonë e pushtuar nga britanikët, kështu që ka një trashëgimi e dyfishtë koloniale që ndikon në kulturën e saj sot.

Diversiteti gjuhësor dhe etnik në Kanada

Kanada ka dy gjuhë zyrtare për shkak të historisë së tij koloniale, të cilat janë angleze dhe franceze dhe këto ushtrojnë ndikimin dominues mbi kulturën e vendit. Por Kanadaja gjithashtu ka mbi 60 gjuhë Aborigjene ose Indigjene që fliten në të gjithë vendin. Përveç kësaj, sepse është një vend mjaft i hapur për imigracionin, me shkalla më e lartë e imigracionit në të gjithë botën, dhe me të vërtetë është bërë një shtëpi nga emigrantët nga e gjithë bota, Kanada gjithashtu ka folës të gjuhëve të tilla si Punjabi, Italian, Spanish, German, Cantonese, Tagalog, Arab, dhe shumë të tjera. Jo vetëm nga ana gjuhësore, Kanada është e larmishme etnikisht, e populluar nga popuj Aboriginalë, njerëz me trashëgimi Britanike dhe Franceze dhe njerëz që kanë migruar nga Evropa ose vendet e Azisë Jugore si India dhe Pakistani, të gjithë i përkasin feve dhe besimeve të ndryshme, të tilla si Krishterimi, Hinduizmi, Sikizmi, Islami, Budizmi dhe Judaizmi.

Poutine - një pjatë Quebecois e njohur në të gjithë Kanadanë.

Disa Doganat Kanadeze

Disa zakone kanadeze që ndoshta duhet të dini kur vizitoni vendin janë

  • Praktika e duke hedhur 15-20% të faturës personelit në pritje dhe banakierëve në restorante dhe bare dhe 10% ofruesve të tjerë të shërbimeve si shoferët e taksive, parukierët, etj.
  • I tillë Traditat franceze në pjesë frankofone të Kanadasë si Quebec siç është përdorimi i përemrit zyrtar 'vous' për 'you' kur bashkëvepron me dikë të ri; përshëndetja e njerëzve me një puthje në çdo faqe; marrja e një shishe vere me cilësi të mirë ose disa lule në darka, etj.

Për më tepër, zakonet dhe traditat e Kanadasë janë shumë të ngjashme me ato të Shteteve të Bashkuara.

Kanada në kulturën popullore

Disa nga gjërat për të cilat Kanada është më e famshme dhe që përmenden në kulturën popullore përreth çdo bisede rreth vendit përfshijnë gjëra të tilla si shurup panje, me 80 përqind e furnizimit në botë të shurupit të panjeve që bëhet në Kanada; hokej mbi akull, që është Sporti dimëror kombëtar i Kanadasë dhe është aq popullor atje sa kriket ose futbolli në shumë vende të tjera; Dritat Veriore, e cila është një fenomen mahnitës natyror i dukshëm jo vetëm në vende të tilla si Islanda, Finlanda dhe Norvegjia, por edhe në Kanada; kafshë të egra ekzotike, të tilla si ariu polar, dhe disa nga parqet më të mira kombëtare të botës mbrojtjen e florës dhe faunës së vendit; disa nga malet më mahnitëse të botës dhe gjithashtu plazhet në vijën e gjerë bregdetare të saj, si dhe mrekulli të tjera natyrore të tilla si Niagara Falls dhe Lake Ontario. Kanadaja është gjithashtu e famshme për figura të tilla të njohura si aktorët Ryan Reynolds dhe Ryan Gosling dhe shkrimtarja Margaret Atwood. Njerëzit e Kanadasë dihet gjithashtu se janë disa nga njerëzit më të sjellshëm në botë, gjë që mund të jetë një klishe, por shumica e njerëzve që takojnë Kanadezë e konsiderojnë të vërtetë.

Turizmi në Kanada

Kanada është plot me peisazhe të bukura dhe qytete unike që tërheqin turistë në vend nga e gjithë bota. Disa nga destinacionet më të njohura turistike në Kanada janë ujëvarat e Niagara, Malet Shkëmbore, Parku Kombëtar Banff, Kulla e CN në Toronto, Quebec Vjetër, e cila është një vend i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s, Whistler, një vendpushim i famshëm skish, Hill Hill në Otava dhe shumë vende dhe destinacione të tjera unike.

Ekonomia dhe Biznesi në Kanada

Kanadaja është një nga vendet kombet më të pasura të botës për sa i përket pasurisë, si dhe burimeve natyrore dhe është një prodhues i mallrave të tilla si produktet natyrore të pyjeve, artikuj të prodhuar si automobila, naftë dhe minerale, dhe gjithashtu ushqime dhe produkte shtazore për shkak të historisë së saj të pasur të bujqësisë dhe bujqësisë. Por, si me vendet më të zhvilluara, është industria e shërbimit ajo që dominon ekonominë e Kanadasë. Tregtia globale po lulëzon në Kanada me të qenë një nga kombet kryesore tregtare me një nga ekonomitë më të globalizuara.

Nëse po planifikoni të vizitoni Kanadanë, atëherë sigurohuni që të lexoni kërkesat për eTA kanadeze. Ju mund të aplikoni për Kanada eTA Visa Waiver online këtu, dhe nëse keni nevojë për ndihmë ose kërkoni sqarime, duhet të kontaktoni me ne Helpdesk për mbështetje dhe udhëzim.