Виза за посетители на Канада

Дали планирате да патувате во Канада за разгледување или рекреација? Кога ја посетувате Канада, важно е да се погрижите да имате идентификација и соодветни патни документи за себе. Ако вие децата патувате со вас, тие треба да имаат своја лична идентификација и патни документи.

Што е Канада еТА (електронско овластување за патување)?

Канада еТА е овластен документ за патување што им овозможува на странските државјани да влезат во Канада за туристички цели, како што се летување или одмор во кој било канадски град, разгледување, посета на семејството или пријателите, доаѓање како дел од училишна група на училишна екскурзија или за некоја друга социјална активност.

Канада еТА дозволува странски државјанин на земји ослободени од визи да патувате во Канада без да мора да добиете виза од канадската амбасада или конзулат. Канадската eTA е поврзана електронски со вашиот пасош и важи пет години или додека не истече важноста на вашиот пасош, кое и да е прво.

Дали ми треба канадска еТА или виза за патување во Канада за туризам?

Можете да патувате во Канада за туризам со традиционална канадска виза за посетители или канадска eTA во зависност од вашата националност. Ако националноста на вашиот пасош е една од Земја ослободена од визи наведено подолу, тогаш не треба да ја посетите канадската амбасада или конзулат за да добиете канадска виза за посетители и едноставно да аплицирате за Канада еТА преку Интернет.

Виза за посетители на Канада

За да бидете квалификувани за еТА во Канада, потребно е да бидете:

 • Граѓанин на кое било од овие земји без визи:
  Андора, Антигва и Барбуда, Австралија, Австрија, Бахамите, Barbados, Белгија, Брунеи, Чиле, Хрватска, Кипар, Чешка, Данска, Естонија, Финска, Франција, Германија, Грција, Светата столица (сопственици на пасош или патна исправа издадена од Светата столица), Унгарија, Исланд, Ирска, Израел (сопственици на национален израелски пасош), Италија, Јапонија, Кореја (Република), Латвија, Лихтенштајн, Литванија (сопственици на биометриски пасош/е-пасош издаден од Литванија), Луксембург, Малта, Мексико, Монако, Холандија, Нов Зеланд , Норвешка, Папуа Нова Гвинеја, Полска (сопственици на биометриски пасош/е-пасош издаден од Полска), Португалија, Самоа, Сан Марино, Сингапур, Словачка, Словенија, Соломонови Острови, Шпанија, Шведска, Швајцарија, Тајван (носители на обичен пасош издаден од Министерството за надворешни работи на Тајван кој го вклучува нивниот матичен број).
 • Британски државјанин или британски прекуокеански државјанин. Британските прекуморски територии вклучуваат Ангилја, Бермуди, Британски Девствени Острови, Кајмански Острови, Фокландските Острови, Гибралтар, Монтсерат, Питкерн, Света Елена или Островите Турк и Каикос.
 • Граѓанин или законски постојан жител на Соединетите држави со Зелен картон или каков било друг доказ за постојан престој.

Кои се сите активности дозволени за туристите на еТА Канада виза?

eTA Canada Visitor Visa може да се користи за следните цели:

 • Поминување на празници или одмор во кој било канадски град
 • Разглед
 • Посета на семејството или пријателите
 • Доаѓање како дел од училишна група на училишно патување или за некоја друга социјална активност
 • Посетување на краток курс на студии што не доделува никакви кредити

Колку долго можам да останам во Канада како посетител?

На повеќето туристи им е дозволено времетраење од шест месеци од датумот на нивниот влез во Канада. Сепак, службеникот за имиграција на канадското пристаниште за влез (POE) го има крајниот збор во одредувањето колку долго ви е дозволено да останете во земјата. Ако службеникот за гранични услуги одобри само пократок период, да речеме 3 месеци, датумот до кој мора да ја напуштите Канада ќе биде наведен во вашиот пасош.

Кои се основните услови за примена на еТА во Канада за туризам?

Кога аплицирате за Канада еТА преку Интернет, ќе се бара следново:

 • Пасош
 • Детали за контакт, вработување и патување
 • Дебитна или кредитна картичка (или сметка на PayPal) за плаќање на такси за апликација ЕТА

Вашиот пасош е најважен од таквите документи што мора да ги носите со себе кога влегувате во Канада и на кои граничните служби ќе го стават печат на времетраењето на вашиот престој во Канада.

Безбедност на границата на Канада

Што може да го направи мојот влез во Канада недозволен како посетител?

Треба да го имате предвид тоа Имиграција, бегалци и државјанство на Канада (IRCC) може да ви забрани влез на граница дури и ако сте одобрен носител на еТА од Канада.
Некои од главните причини за недопуштеност се

 • ги немате во ред сите ваши документи, како што е пасошот, што ќе го проверат граничните службеници
 • вие претставувате каков било здравствен или финансиски ризик
 • криминална / терористичка историја
 • кршење на човековите права
 • учество во организиран криминал
 • претходни имиграциски проблеми
 • финансиски причини како да нема доказ за средства за да се издржувате


Аплицирајте за Канада еТА 72 часа пред вашиот лет.