Канадско време

Канадско време


Времето во Канада зависи од тековната сезона што преовладува во земјата, како и од областа на земјата за која станува збор. Тоа е огромна земја и времето во источните делови на земјата често може да биде сосема поинакво од она во западните делови. Разликата се должи и на фактот дека Канада е земја со два брега, шест временски зони и терен кој се движи од пријатни плажи до планини покриени со снег, глечери и арктичка тундра. Ова нужно значи дека времето ќе биде различно на различни места во Канада во различни временски периоди во прогресијата на годишните времиња. Но, по правило, туристите треба да ја посетат Канада или кога времето е пријатно за активности како што се планинарење, кајакарство, кајак итн., или кога зимата пристигнала во земјата, но сè уште не е многу студено, а зимските спортови или авантуристичките активности сè уште можат да бидат уживаше. Алтернативно, ако сакате да посетите урбан град, можеби ќе биде полесно да ја посетите земјата во кој било момент од времето. Но, за да ви помогнеме да донесете одлука за тоа кога е најдобро време да ја посетите Канада, тука е сеопфатен водич за времето за Канада.

Канадско време низ регионите

Времето низ различните градови и региони во Канада зависи од видот на климатските услови и температурите што тие места ги доживуваат во текот на годината. Далеку од тоа дека е насекаде студена и снежна, климата во Канада зависи од различните разновидни пејзажи кои се наоѓаат во земјата.

 • Доживуваат такви градови како што се Ванкувер и Викторија океанска клима како што се граничат со Медитеранот и така добиваат суви лета. Имаат и Отава, Монтреал и Торонто топли лета и зимите во Ванкувер се прилично благи во споредба со другите големи градови во Канада.
 • Планински региони како што се британска Колумбија содржи области со различни и различни височини што значи дека температурите и климатските услови во различни планински градови може да се разликуваат. На пример, доаѓајќи веднаш по потоплите области на Ванкувер и Камлупс, планинските премини во Јужна Британска Колумбија ги изненадуваат луѓето со своите Субарктичка или Субалпска клима. Сепак, крајбрежна Британска Колумбија има обилни дождови, но умерени лета и зими.
 • Регионите во внатрешноста, како што се јужниот дел на Онтарио и Квебек, имаат континентална клима. Летата се топли и влажни, а зимите студени и снежни.
 • Централна Канада Северна Канада, се разбира, искуство сушните арктички и субарктички клими во нивните Tundra како терени. Климатските услови овде се често тешки, со само многу кратки лета, поради што ова не се најгусто населените региони во Канада.

Канадско време во различни сезони

Какво време доживуваат различни области во Канада зависи и од сезоната што моментално се игра во земјата. Канада има четири добро дефинирани сезони, пролет, лето, есен и зима.

 • Зима во Канада
  Зимите во Канада се студени низ целата земја, иако има варијации во зависност од географските широчини и терени. Крајбрежните градови како Ванкувер имаат поблага зима со температури дури 4 степени Целзиусови со оглед на тоа секаде на друго место температурите паѓаат под нулата. Во рамничарските предели како Монтреал, Торонто и Отава температурите паѓаат околу -20 степени Целзиусови. Тоа е Северните региони во Канада, сепак, имаат најмногу пликови и најсурови зими. Зимската сезона во Канада трае од месеците декември до месец февруари, понекогаш дури и март. Ако не ви пречи студеното време и сакате да уживате во зимските спортови и многу зимски фестивали што Канада ви ги нуди, тогаш треба да ја посетите земјата кон крајот на ноември или декември.
 • Пролет во Канада
  Пролетта во Канада трае од март до мај, иако пристигнува во текот на самиот февруари во западните крајбрежни региони и многу други региони ја гледаат дури по април. На температурите конечно почнуваат да се издигнуваат над нулата во овие месеци, одејќи до 10 степени Целзиусови. На места како Алберта и регионите на висока надморска височина како Банф и Вистлер сè уште се прилично студени, но секаде на друго место е само студено. Туристите кои ја посетуваат земјата од региони со потопла клима се оние на кои особено им е студено, но тоа е сезоната што го доживува најпријатното време во Канада, инаку и затоа е убаво време за туристите да ја посетат земјата, особено месец мај. Најдобро време е да одите во национални паркови, езера и долини и да уживате во такви рекреативни активности на отворено како што се риболов, голф, планинарење, кануање, кампување итн. Можете исто така да уживате во гледање птици бидејќи ова е миграциска сезона за птици.
 • Лето во Канада
  Летото во Канада трае од месеците јули до август и е врвна сезона во Канада со најтопли температури што ги доживува земјата во текот на целата година. Торонто доживува повисоки температури, додека Ванкувер и другите умерени региони доживуваат нешто пониски температури и времето почнува да се лади таму кон крајот на август. Но, инаку во овие месеци е совршено речиси секаде во Канада и затоа е летната сезона во која најмногу туристи доаѓаат во Канада. Има многу работи што можете да ги правите во Канада во текот на летото, како што се велосипедизам, спортови на вода, кампување итн., а можете да посетите места како Нијагарините водопади, Карпестите планини, националните паркови и градовите Торонто и Монтреал.
 • Есен во Канада
  Септември до октомври е есен во Канада, исто така познат како Индиско лето. Температурата почнува да се намалува во различни степени по летните месеци, особено правејќи ги вечерите студени, но инаку времето е пријатно со крцкави лисја што паѓаат насекаде. Добро време е да ја посетите земјата ако сакате да ги избегнете гужвите туристи кои се присутни во лето, а исто така да доживеете пријатно време пред да започне студот на зимата. Сè уште можете да пешачите, да одите на туристички дестинации како Нијагарините водопади и одредени национални паркови, посетете мали и чудни канадски градови или градовите Квебек и Монтреал.

Доколку планирате да ја посетите Канада, тогаш аплицирајте за откажување од виза за Канада онлајн токму тука.

Доколку ви треба каква било помош или ви требаат какви било појаснувања, контактирајте го нашиот helpdesk за поддршка и водство.