Карпестите планини во Канада

Поглед на карпите од Националниот парк Банф Карпестата планина - или едноставно Карпестите планини

Карпестите планини, или едноставно карпестите карпи, се светски познат планински венец со почеток во Канада, во Река Лиард, кој се наоѓа на северниот крај на Британска Колумбија и се протега до реката Рио Гранде во Ново Мексико во југозападниот дел на Соединетите држави. Тие го добиваат своето име од преводот на она што тие биле познати како на еден од домородните јазици на Канада.

Овие моќни планини формираат една од најголемите туристички атракции на Канада. Со нивните карпести врвови покриени со снег, широки долини, топли извори и домашни гостилници, многу од врвовите на Карпестите планини и земјата што ја опфаќаат се претворени во зачувани области како национални и привремени паркови, од кои некои се светско наследство на УНЕСКО .

Туристите можат да ги истражуваат Карпестите Планини со посета на овие паркови и учество во активности и спортови како што се планинарење, кампување, планинарење, риболов, велосипедизам, скијање, сноуборд итн. Еве список на пет национални паркови во Канада кои се наоѓаат во Карпестите Планини и од каде можете да бидете сведоци на живописните пејзажи кои овие планини ги нудат. Вашиот канадски одмор нема да биде целосен додека не посетите барем еден од овие национални паркови сместени меѓу карпестите карпи.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Дознајте за другите места на светското наследство на УНЕСКО во Канада.

Националниот парк Банф

Сместено во Карпестите карпи во Алберта, ова е најстариот национален парк на Канада, основана на крајот на деветнаесеттиот век. Распространето на околу шест илјади квадратни километри, она што ќе го најдете во Банф се движи од глечери и ледени полиња, иглолисни шуми и неверојатен планински пејзаж. Со субарктичка клима што води до долги, екстремно студени зими и многу кратки, ладни или благи лета, Банф е Земја на чудата во Канада. Тоа е исто така еден од врвни национални паркови во цела Северна Америка, и еден од најпосетуваните. Освен самиот парк, можете да го истражите и мирниот град Банф кој стана културен центар на местото; селото Лејк Луиз, едно од најживописните езера во Канада, со познатите Шато езеро Луиз во близина; и Ајсфилдс Парквеј, пат кој го поврзува езерото Луиз со Џаспер во Алберта и каде што ќе поминете покрај многу други прекрасни, недопрени езера во Канада.

Национален парк perаспер

Северно од Банф е уште еден национален парк во провинцијата Алберта во Канада. Националниот парк Јаспер е најголемиот национален парк што се наоѓа во планините Рокис, на површина од единаесет илјади квадратни километри. Тоа е дел од Светско наследство на УНЕСКО кое се состои од некои други национални паркови во Карпестите карпи во Канада.

Содржи планини, глечери, ледени полиња, извори, езера, водопади, ливади, живописни планински возења итн., овој парк е полн со живописни атракции. Некои познати се Ледено поле на Колумбија, најголемото ледено поле на сите карпести карпи и познато низ целиот свет; Јаспер Скиграм, воздушен трамвај, највисок и најдолг во Канада; сливот на Мармот, каде што скијањето е популарна и рекреативна активност; и други места како што се водопадите Атабаска, планината Едит Кавел, Пирамидното Езеро и Планината Пирамида, Езерото Малињ, Медицинското Езеро и долината Тонкин. Овде можете да учествувате во многу активности, како што се кампување, планинарење, риболов, набљудување на дивиот свет, рафтинг, кајак итн.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Можеби ќе ве интересира да ги посетите водопадите Нијагари во Канада..

Национален парк Котенеј

Друг национален парк кој е дел од Канадски карпести планински паркови, светско наследство на УНЕСКО, Kootenay се наоѓа во Британска Колумбија. Освен неколку илјади квадратни километри од канадските карпести планини, тој се состои и од некои делови од други планински венци, како што се Кутенај и Парк Венци, како и реки како што се реката Кутенај и реката Вермилион. Има многу туристички атракции, главно Радиумски топли извори, за кој е познато дека има незначително количество на радиоактивна супстанција, радон, што е распаѓање лево од радиумот; Саксии за бојадисување, минерален извор со ладна вода за кој се вели дека е кисел, кој депонира еден вид глина наречена окер од која се прават пигменти кои се користат за правење боја; Кањонот Синклер; Мермерниот кањон; и Маслиновото езеро. Можете да ги видите сите овие атракции или да одите на планинарење или кампување во многуте патеки за пешачење и кампови во паркот. Не би нашле толку уникатна туристичка дестинација на друго место, за каде на друго место би можеле да најдете топли извори, студени извори и ледени реки кои коегзистираат? Освен тоа, водопадите, езерата и кањоните кои се наоѓаат овде создаваат прилично живописен пејзаж.

Националниот парк езера Ватертон

на четврти национален парк што ќе се гради во Канада, Ватертон се наоѓа во Алберта, граничи со национален парк во Монтана во САД. Името е по англиски натуралист Чарлс Ватертон. Се протега од карпите до канадските прерии, кои се пасишта, рамнини и низини во Канада, Ватертон е релативно помал парк, кој се простира на само околу петстотини квадратни километри. Иако е отворен цела година, врвната туристичка сезона овде е од јули до август. Неговиот живописен пејзаж се состои од езера, водопади, потоци, карпи и планини. Всушност, има еден од најдлабоките езера пронајдени насекаде во Канадските карпести планини. Познато е по разновидните диви животни што се наоѓаат овде, а исто така и по прекрасните диви цвеќиња што можат да се забележат насекаде. Тоа е исто така место за светско наследство на УНЕСКО, како дел од Меѓународен парк за мир Ватертон-глечер. Туристите тука би нашле многу патеки за пешачење, како и за планински велосипедизам.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Дознајте за канадските временски услови за да го испланирате вашето совршено патување во Канада.

Национален парк Јохо

Национален парк Јохо

Национален парк во Карпестите Планини, Јохо се наоѓа во Британска Колумбија Континентална поделба на Америка, кој е планински и хидролошки јаз во Северна Америка. Неговото име потекнува од канадски абориџински јазик и значи чудење или стравопочит. Пејзажот на Јохо составен од ледени полиња, некои од највисоките врвови на Карпестите планини, реки, водопади и фосилни наслаги секако ја заслужува оваа титула. Еден од водопадите овде, Водопади Такакавка, е втор највисок водопад во цела Канада. Исто така, дел од Светското наследство на УНЕСКО на канадските паркови на Карпестите планини, тоа е задолжително место каде што можете да правите многу работи како што се патување со ранци, планинарење, кампување итн.


Проверете ја вашата подобност за еТА Канада виза и аплицирајте за еТА Канада Виза 72 часа пред вашиот лет. Процес на апликација за виза еТА Канада е прилично јасен и доколку ви треба помош или барате какви било појаснувања, треба да контактирате со нашите helpdesk за поддршка и водство.