Продолжување на визата за странски студенти во Канада

Канада е многу популарна како дестинација за студирање во странство меѓу меѓународните студенти. Некои од овие причини се меѓународно признати универзитети кои се истакнуваат во академска извонредност, стипендии за меѓународни студенти и разумни школарини, многу можности за истражување; и разновидна мешавина на култури. Пред сè, политиките на Канада кон опциите за пост-студиска и дипломска виза се особено добредојдени.

Ако сте во Канада како меѓународен студент и вашата студиска дозвола истекува, важно е да ги разберете вашите опции. Добрата вест е дека сте во вистинската земја, но ќе треба брзо да дејствувате.

Продолжувањето на студирањето не подразбира само промена на датумот на истекување на вашата студиска виза или студиска дозвола, туку дури и преминување од еден тип во друг, на пример, од студент на дипломиран.

Што треба да знаете за продолжување на студиската виза

Како да се аплицира

Треба да можете да аплицирате онлајн за да ја продолжите студиската виза. Меѓутоа, ако имате проблеми со пристапноста со онлајн апликацијата, треба да можете да аплицирате и користејќи хартиена апликација.

Кога да аплицирате

Мора да аплицирате најмалку 30 дена пред да истече дозволата за студирање.

Што да направите ако студиската виза веќе истече

Треба да аплицирате за нова дозвола за студирање и да ги платите таксите. Ова ќе ви го врати статусот како привремен жител.

Патување надвор од Канада со дозвола за студирање

Дозволено ви е да патувате надвор од Канада со студиска дозвола. Ќе ви биде дозволен повторен влез во Канада под услов да ги исполнувате следниве критериуми:

  • Вашиот пасош или патна исправа не е истечен и е валиден
  • Вашата студиска дозвола е валидна и не е истечена
  • Во зависност од вашата земја на пасош, имате валидна виза за посетители или еТА канадска виза
  • Вие присуствувате на назначена институција за учење (ДЛИ) со одобрен план за подготвеност за Ковид-19.

еТА канадска виза е електронско овластување за патување или дозвола за патување за да ја посетите Канада за временски период помал од 6 месеци и да уживате во фестивалите на Октоберфест во Канада. Меѓународниот посетител мора да има канадска eTA за да може да го посети Киченер-Ватерло, Канада. Странските државјани можат да аплицираат за еТА канадска виза преку Интернет за неколку минути. Процес на виза за еТА Канада е автоматизирана, едноставна и целосно онлајн.

Важно е да аплицирате за продолжување на студиската дозвола откако ќе истече, во спротивно може да бидете депортирани надвор од Канада.