Најпопуларни локации за скијање во Канада

Вислер Блеккомб, Британска Колумбија

Како земја на ладни и завеани врвови, со зими кои траат скоро половина од годината во многу региони, Канада е совршено место за многу зимски спортови, а еден од нив е скијање. Всушност, скијањето стана една од најпопуларните рекреативни активности што привлекува туристи од целиот свет во Канада.

Канада е навистина една од врвните дестинации во светот за скијање. Можете да скијате во скоро сите градови и провинции во Канада, но местата во Канада кои се најпознати по нивните скијачки одморалишта се Британска Колумбија, Алберта, Квебек и Онтарио . Сезоната на скијање на сите овие места трае онолку долго колку што трае зимската сезона, па дури и преку пролетта на места каде што сè уште е релативно постудено, што е од ноември до април или мај.

Земјата на чудата во која се претвора Канада во зима и прекрасните пејсажи кои се наоѓаат низ целата земја ќе ви обезбедат пријатен одмор овде. Направете го позабавно со тоа што ќе го поминете во едно од познатите канадски скијачки центри. Еве ги врвните скијачки одморалишта во кои можете да одите на одмор на скијање во Канада.

Вистлер Блеккомб, Британска Колумбија

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Дознајте за доаѓањето во Канада како турист или посетител.

Вистлер Блеккомб, Британска Колумбија

Ова е само еден ски-центар меѓу бројните во Британска Колумбија. Всушност, БЦ има најмногу од нив во цела Канада, но Вистлер е најпознат од сите бидејќи е најголем и најпопуларниот ски-центар во веројатно цела Северна Америка. Одморалиштето е толку големо, со над а сто патеки за скијање, и толку полн со туристи што се чини како ски град само по себе.

Тоа е само два часа од Ванкувер, па оттука е лесно достапно. Познат е и во целиот свет бидејќи некои од Зимска Олимпијада 2010 година се одржа овде. Тоа се две планини, Вистлер и Блеккомб, имаат речиси европски изглед за нив, поради што ски-центарот привлекува толку многу меѓународни туристи. Овде врнежите од снег траат од средината на ноември до мај, што значи соодветна, долга скијачка сезона. Дури и да не сте скијач, снежниот пејзаж и многуте бањи, ресторани и други рекреативни активности што им се нудат на семејствата ќе го направат ова добра дестинација за одмор во Канада.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Дознајте за канадските временски услови за да ви помогнеме да го испланирате патувањето.

Сонцето Пикс, Британска Колумбија

Сонцето Пикс, Британска Колумбија

Банф е мал туристички град, опкружен со Карпестите планини, тоа е друго популарна канадска скијачка дестинација за туристи. Во лето, градот функционира како порта кон планинските национални паркови кои ги збогатуваат природните чуда на Канада. Но, во зимите, со снег што трае речиси исто како и во Вистлер, иако градот е помалку зафатен, тој станува исклучиво скијачко одморалиште. На скијачката област е претежно дел од Националниот парк Банф и вклучува три планински одморалишта: Сонцето Банф, кој е на само 15 минути возење од градот Банф, и кој сам поседува илјадници хектари терен за скијање и има трки и за почетници и за експерти; Лејк Луис, кој исто така е еден од најголемите скијачки центри во Северна Америка, со спектакуларен пејзаж; и Планина Норквеј, што е добро за почетници. Овие три скијачки центри во Банф честопати се заедно популарно познати како Биг 3. Овие падини исто така некогаш биле место на Зимските олимписки игри во 1988 година и се познати ширум светот по тој настан. Банф е исто така еден од Светско наследство на УНЕСКО во Канада.

Мон Тремблант, Квебек

Квебек нема толку огромни врвови како оние во Британска Колумбија, но оваа провинција во Канада има и некои популарни скијачки центри. И тоа е поблиску до источниот брег на Канада. Ако одите на патување во Монтреал или Квебек Сити, тогаш дефинитивно треба да одите на скијачко патување заобиколен пат до повеќето популарно скијачко одморалиште во близина, што е Монт Тремблант, кој е сместен во планините Лоренција веднаш надвор од Монтреал. Во подножјето на планината, покрај езерото Тремблант, се наоѓа мало скијачко село кое наликува на алпските села во Европа со калдрмани улици и шарени, живописни згради. Интересно е и тоа што ова е втор најстар скијачки центар во цела Северна Америка, датира од 1939 година, иако сега е добро развиен и а премиерна меѓународна скијачка дестинација во Канада.

Сина планина, Онтарио

Ова е најголем ски-центар во Онтарио, нудејќи им не само скијање на туристите, туку и други рекреативни активности и зимски спортови, како што се цевки за снег, лизгање на мраз, итн. Сместено покрај Грузискиот залив, го опфаќа Нијагара Ескарпмент, што е карпата од која каскада се спушта реката Нијагара до Нијагарините водопади. Во основата на него се наоѓа Blue Mountain Village, кое е скијачко село каде што повеќето туристи кои доаѓаат да скијаат во одморалиштето Blue Mountain наоѓаат сместување за себе. Одморалиштето е само два часа оддалечено од Торонто и со тоа лесно достапно оттаму

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Дознајте за посетата на водопадите Нијагара на еТА Канада Виза.


Проверете ја вашата подобност за еТА Канада виза и аплицирајте за еТА Канада Виза 72 часа пред вашиот лет. Процес на апликација за виза еТА Канада е прилично јасен и доколку ви треба помош или барате какви било појаснувања, треба да контактирате со нашите helpdesk за поддршка и водство.